bazylia, cebula, czosnek, frytkownica beztłuszczowa / airfryer, jednogarnkowe, kurczak, mięso, parmezan, suszone pomidory, szpinak, ziemniaki
Toskański kurczak z ziemniakami z airfryer
Filety z kurczaka w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Toskański kurczak z ziemniakami z airfryer to pyszne danie, które łączy w sobie wszystkie smaki kuchni włoskiej. Soczyste filety z kurczaka, podane w kremowym sosie z dodatkiem aromatycznych, suszonych pomidorów, tworzą harmonijną mieszankę smaków. Ziemniaczki z frytkownicy beztłuszczowej – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, doskonale komponują się z delikatnością mięsa i kremowością sosu.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 3-4
- 2 piersi z kurczaka
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- mąka pszenna
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 500 g ziemniaków, pokrojonych kostkę
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 10 suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 250 ml bulionu świeża bazylia
- 1 łyżka startego parmezanu
- 2 garści szpinaku, pokrojonego
- pokrojona bazylia do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj kurczaka: Piersi z kurczaka przekrój w poziomie na pół, dopraw solą, pieprzem, przyprawą włoską, papryką, czosnkiem i obtocz w mące.
- Przygotuj ziemniaki: obierz, pokrój w kosteczkę, wymieszaj z solą, pieprzem, słodką papryką i piecz we frytkownicy beztłuszczowej w 190 C przez około 15 minut (w międzyczasie potrząsając koszykiem frytkownicy).
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na głębokiej patelni i podsmażaj kurczaka na złocisty kolor z obu stron – odstaw na bok.
- Następnie dodaj pozostałą łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę.
- Dodaj czosnek, suszone pomidory i podsmażaj 1 minutę.
- Wlej bulion i zagotuj.
- Dodaj śmietankę, parmezan, wymieszaj i zagotuj.
- Na koniec dodaj szpinak, usmażonego kurczaka i podgrzewaj chwilę.
- Posyp pokrojoną bazylią.