Toskański makaron z kurczakiem
boczek,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony,  mięso,  orzo,  parmezan,  przyjęcia/imprezy,  suszone pomidory,  szpinak

Toskański makaron z kurczakiem

Jednogarnkowy makaron w kremowym sosie.

Toskański makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem to pyszne i aromatyczne danie inspirowane kuchnią włoską. Delikatne kawałki kurczaka idealnie komponują się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów oraz świeżością szpinaku. Makaron, otoczony kremowym sosem, nabiera wyrazistego smaku, a suszone pomidory dodają potrawie głębokiego aromatu. To danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie, idealne na wyjątkowy obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

  • 50 g boczku, pokrojonego
  • 2 piersi kurczaka, pokrojone w paseczki
  • ½ łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 10-12 suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 150 g orzo
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki do zup i sosów
  • 2 garści szpinaku
  • starty parmezan do posypania

PRZEPIS

  • W głębokim garnku podsmaż pokrojony boczek na skwarki – odstaw na bok.
  • Na tę samą patelnię dodaj kurczaka, czosnek, przyprawę włoską i podsmażaj przez 5 minut.
  • Następnie dodaj suszone pomidory, surowy makaron orzo i podsmażaj 2 minuty.
  • Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
  • Dodaj śmietankę, szpinak – wymieszaj i zagotuj.
  • Na koniec posyp parmezanem i boczkiem.
Toskański makaron z kurczakiem