boczek, jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, orzo, parmezan, przyjęcia/imprezy, suszone pomidory, szpinak
Toskański makaron z kurczakiem
Jednogarnkowy makaron w kremowym sosie.
Toskański makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem to pyszne i aromatyczne danie inspirowane kuchnią włoską. Delikatne kawałki kurczaka idealnie komponują się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów oraz świeżością szpinaku. Makaron, otoczony kremowym sosem, nabiera wyrazistego smaku, a suszone pomidory dodają potrawie głębokiego aromatu. To danie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie, idealne na wyjątkowy obiad lub kolację.
SKŁADNIKI
- 50 g boczku, pokrojonego
- 2 piersi kurczaka, pokrojone w paseczki
- ½ łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
- 10-12 suszonych pomidorów, pokrojonych
- 150 g orzo
- 600 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 2 garści szpinaku
- starty parmezan do posypania
PRZEPIS
- W głębokim garnku podsmaż pokrojony boczek na skwarki – odstaw na bok.
- Na tę samą patelnię dodaj kurczaka, czosnek, przyprawę włoską i podsmażaj przez 5 minut.
- Następnie dodaj suszone pomidory, surowy makaron orzo i podsmażaj 2 minuty.
- Wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Dodaj śmietankę, szpinak – wymieszaj i zagotuj.
- Na koniec posyp parmezanem i boczkiem.