baner,  borówki,  desery,  jogurt naturalny,  owoce,  śniadania

Tosty francuskie z borówkami

Pomysł na pyszne śniadanie z piekarnika

Tosty francuskie z piekarnika to alternatywna i równie smaczna wersja tradycyjnych tostów francuskich. W tym przypadku kromki chleba nasączane są jajkami, mlekiem i przyprawami, a następnie pieczone w piekarniku. Ten sposób przygotowania jest bardziej wygodny i mniej kaloryczny, zachowując przy tym chrupiącą skorupkę i miękki środek. To szybkie i smaczne danie śniadaniowe, które można dowolnie doprawić ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce lub cukier puder.

SKŁADNIKI

  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 4 croissanty
  • 3 garści borówek
  • syrop klonowy do polania

PRZEPIS

  • Do miski dodaj: mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy – dokładnie wymieszaj.
  • Przekrój rogaliki na 4 części i ułóż na płasko w naczyniu żaroodpornym.
  • Wszystko posyp borówkami i zalej przygotowaną masą.
  • Piecz w 180 C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
  • Gotowe tosty francuskie polej syropem klonowym i podawaj z jogurtem naturalnym.
Tosty francuskie z borówkami