Tosty francuskie z borówkami
Pomysł na pyszne śniadanie z piekarnika
Tosty francuskie z piekarnika to alternatywna i równie smaczna wersja tradycyjnych tostów francuskich. W tym przypadku kromki chleba nasączane są jajkami, mlekiem i przyprawami, a następnie pieczone w piekarniku. Ten sposób przygotowania jest bardziej wygodny i mniej kaloryczny, zachowując przy tym chrupiącą skorupkę i miękki środek. To szybkie i smaczne danie śniadaniowe, które można dowolnie doprawić ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce lub cukier puder.
SKŁADNIKI
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
- 4 croissanty
- 3 garści borówek
- syrop klonowy do polania
PRZEPIS
- Do miski dodaj: mleko, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy – dokładnie wymieszaj.
- Przekrój rogaliki na 4 części i ułóż na płasko w naczyniu żaroodpornym.
- Wszystko posyp borówkami i zalej przygotowaną masą.
- Piecz w 180 C (bez termoobiegu) przez około 30 minut.
- Gotowe tosty francuskie polej syropem klonowym i podawaj z jogurtem naturalnym.