ciasto,  desery,  desery bez pieczenia,  przyjęcia/imprezy,  sernik,  truskawki,  Wielkanoc

Truskawkowy sernik na zimno

Sernik truskawkowy bez pieczenia.

Truskawkowy sernik na zimno to idealny deser na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Cały przepis bazuje głównie na twarogu i galaretkach truskawkowych, a brak konieczności pieczenia sprawia, że jest łatwy do przygotowania. Schłodzony w lodówce i ozdobiony świeżymi truskawkami staje się pyszną ucztą dla podniebienia.

SKŁADNIKI

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kg twarogu do sernika
  • 40 g cukru
  • truskawki do dekoracji

PRZEPIS

  • Rozpuść (każdą w 300 ml wody) w osobnych naczyniach dwie galaretki – jedną odstaw do ostudzenia, a drugą do stężenia do lodówki.
  • Do miski dodaj: twaróg, cukier i wystudzoną galaretkę – zmiksuj do połączenia składników.
  • Przelej masę do foremki o średnicy około 20 cm.
  • Gdy druga galaretka stężeje – pokrój ją w kosteczkę, dodaj do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj.
  • Wstaw ciasto na noc do lodówki.
  • Udekoruj truskawkami.
Truskawkowy sernik na zimno