Truskawkowy sernik na zimno
Sernik truskawkowy bez pieczenia.
Truskawkowy sernik na zimno to idealny deser na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Cały przepis bazuje głównie na twarogu i galaretkach truskawkowych, a brak konieczności pieczenia sprawia, że jest łatwy do przygotowania. Schłodzony w lodówce i ozdobiony świeżymi truskawkami staje się pyszną ucztą dla podniebienia.
SKŁADNIKI
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 kg twarogu do sernika
- 40 g cukru
- truskawki do dekoracji
PRZEPIS
- Rozpuść (każdą w 300 ml wody) w osobnych naczyniach dwie galaretki – jedną odstaw do ostudzenia, a drugą do stężenia do lodówki.
- Do miski dodaj: twaróg, cukier i wystudzoną galaretkę – zmiksuj do połączenia składników.
- Przelej masę do foremki o średnicy około 20 cm.
- Gdy druga galaretka stężeje – pokrój ją w kosteczkę, dodaj do masy sernikowej i delikatnie wymieszaj.
- Wstaw ciasto na noc do lodówki.
- Udekoruj truskawkami.