ciasto, desery, mak, makowiec, orzechy, przyjęcia/imprezy, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Warkocz drożdżowy z makiem
Ciasto drożdżowe z masą makową.
Warkocz drożdżowy z makiem to tradycyjny wypiek, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe doskonale komponuje się z bogatym, słodkim nadzieniem makowym. Charakterystyczny kształt warkocza nadaje wypiekowi elegancji, dzięki czemu jest on ozdobą każdego stołu. Po upieczeniu wierzch można udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, co podkreśla jego świąteczny charakter. To idealny wypiek na rodzinne uroczystości, święta lub jako słodka przekąska do filiżanki herbaty.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży instant
- 200 ml mleka, ciepłego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła, miękkiego
- 850 g gotowej masy makowej z puszki
- 1 jajko, roztrzepane
- lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
- kandyzowana skórka pomarańczy do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj prostokątną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciasto drożdżowe: Wsyp do miski mąkę, drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier i ponownie wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie przez około 15 minut.
- Ciasto przykryj i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę pougniataj i podziel na 2 części.
- Pierwszy kawałek rozwałkuj na prostokąt i posmaruj połową masy makowej.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie spleć obie części i ułóż po jednej stronie formy.
- Tak samo wykonaj drugi “warkocz” z makiem.
- Ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 C przez około 20 minut.
- Gotowe ciasto posmaruj lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczy.