Warkocz drożdżowy z makiem
ciasto,  desery,  mak,  makowiec,  orzechy,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Warkocz drożdżowy z makiem

Ciasto drożdżowe z masą makową.


Warkocz drożdżowy z makiem to tradycyjny wypiek, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Miękkie, puszyste ciasto drożdżowe doskonale komponuje się z bogatym, słodkim nadzieniem makowym. Charakterystyczny kształt warkocza nadaje wypiekowi elegancji, dzięki czemu jest on ozdobą każdego stołu. Po upieczeniu wierzch można udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, co podkreśla jego świąteczny charakter. To idealny wypiek na rodzinne uroczystości, święta lub jako słodka przekąska do filiżanki herbaty.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant
  • 200 ml mleka, ciepłego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła, miękkiego
  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
  • kandyzowana skórka pomarańczy do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj prostokątną formę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Przygotuj ciasto drożdżowe: Wsyp do miski mąkę, drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier i ponownie wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie przez około 15 minut.
  • Ciasto przykryj i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę pougniataj i podziel na 2 części.
  • Pierwszy kawałek rozwałkuj na prostokąt i posmaruj połową masy makowej.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Następnie spleć obie części i ułóż po jednej stronie formy.
  • Tak samo wykonaj drugi “warkocz” z makiem.
  • Ciasta przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 C przez około 20 minut.
  • Gotowe ciasto posmaruj lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczy.
Warkocz drożdżowy z makiem