cebula, cytryny, czosnek, fasola, jednogarnkowe, oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, szpinak, wegetariańskie
Warzywna potrawka
Bomba witaminowa pełna warzyw, idealna sama lub w towarzystwie świeżego pieczywa.
Warzywna potrawka to wyjątkowe danie pełne kolorów i smaków. Pieczone, soczyste pomidorki koktajlowe oraz aromatyczne suszone pomidory nadają potrawce intensywnego smaku, natomiast oliwki dodają lekkiej ostrości. Fasola dostarcza białka i roślinnych składników odżywczych, a szpinak wzbogaca danie w witaminy i minerały. To propozycja dla miłośników warzyw, którzy chcą cieszyć się pożywnym i zdrowym posiłkiem. Składniki te tworzą idealną kompozycję smaków, które z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 litry pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 łyżki oliwy z oliwek (podzielone)
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- ½ łyżeczki soli
- 1 puszka białej fasoli
- 12 kawałków suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki
- ½ szklanki oliwek, przekrojonych na pół
- 2 garści szpinaku
- sok z cytryny do smaku
- bulion warzywny w razie potrzeby
PRZEPIS
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umieść pokrojone pomidorki koktajlowe w naczyniu żaroodpornym, skrop je 1 łyżką oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 25 minut.
- W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i dopraw ½ łyżeczki soli – smaż przez kilka minut.
- Na patelnię dodaj białą fasolę, pokrojone suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek i suszone oregano i delikatnie wymieszaj.
- Następnie na patelnię dodaj pieczone pomidory z piekarnika (wraz z ich sokami), świeżą pietruszkę, szpinak, oliwki i sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
- W razie potrzeby dodaj bulion warzywny, aby rozcieńczyć konsystencję.