cebula,  ciecierzyca,  curry,  grzyby,  imbir,  jednogarnkowe,  mleko kokosowe,  pieczarki,  pomidorki koktajlowe,  szpinak,  wegetariańskie

Wegańskie curry z ciecierzycy

Rozgrzewające i aromatyczne danie wegańskie pełne smaku.

Wegańskie curry z ciecierzycy to wyborna potrawa, która doskonale łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywcze. Ciecierzyca, pełna białka roślinnego, zostaje poddana duszeniu z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kmin czy imbir, nadając daniu wyjątkowego charakteru. Dodatek pieczarek, pomidorków koktajlowych i szpinaku wzbogaca potrawę o różnorodność smaków i konsystencji. To danie jest także źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, witaminy C, żelaza i potasu. Proste w przygotowaniu, idealne dla tych, którzy cenią smak i zdrowie.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 225g pieczarek, przekrojonych
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
  • 2 garści szpinaku

PRZEPIS

  • Rozgrzej na dużej patelni 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulkę.
  • Następnie dodaj na patelnię pokrojone pieczarki i smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidorki. Całość podsmażaj przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
  • Następnie dodaj mleko kokosowe i ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
  • Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.
  • W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  • Podawaj z ryżem.
Wegańskie curry z ciecierzycy