cebula, ciecierzyca, curry, grzyby, imbir, jednogarnkowe, mleko kokosowe, pieczarki, pomidorki koktajlowe, szpinak, wegetariańskie
Wegańskie curry z ciecierzycy
Rozgrzewające i aromatyczne danie wegańskie pełne smaku.
Wegańskie curry z ciecierzycy to wyborna potrawa, która doskonale łączy w sobie bogactwo smaków i wartości odżywcze. Ciecierzyca, pełna białka roślinnego, zostaje poddana duszeniu z aromatycznymi przyprawami, takimi jak curry, kmin czy imbir, nadając daniu wyjątkowego charakteru. Dodatek pieczarek, pomidorków koktajlowych i szpinaku wzbogaca potrawę o różnorodność smaków i konsystencji. To danie jest także źródłem wielu składników odżywczych, w tym błonnika, witaminy C, żelaza i potasu. Proste w przygotowaniu, idealne dla tych, którzy cenią smak i zdrowie.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 225g pieczarek, przekrojonych
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka mielonego kminku
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka ciecierzycy, odsączonej i wypłukanej
- 2 garści szpinaku
PRZEPIS
- Rozgrzej na dużej patelni 1 łyżkę oliwy i podsmaż cebulkę.
- Następnie dodaj na patelnię pokrojone pieczarki i smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidorki. Całość podsmażaj przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
- Następnie dodaj mleko kokosowe i ciecierzycę, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty.
- Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z ryżem.