ciecierzyca, curry, czosnek, jednogarnkowe, kukurydza, mleko kokosowe, pomidorki koktajlowe, szpinak, wegetariańskie
Wegańskie curry z ciecierzycy ze szpinakiem i pomidorami
Danie, które zawiera mnóstwo rozgrzewających przypraw i jest gotowe w mniej niż 30 minut.
Wegańskie curry z ciecierzycy to wyjątkowo smaczne i pożywne danie. Na początek podsmażamy pomidorki z przyprawami i czosnek. Następnie dodajemy do garnka ciecierzycę, kukurydzę i mleko kokosowe. Na koniec wkładamy świeży szpinak, który dodaje daniu świeżości i koloru. Gotową potrawę podajemy z ryżem basmati i posypujemy płatkami chilli.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 łyżka oleju
- pół litra pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 5 łyżeczek curry w proszku
- 3,5 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka ciecierzycy, wypłukanej i odsączonej
- ¾ szklanki kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 3 garści szpinaku
- płatki chilli do dekoracji
PRZEPIS
- Rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Dodaj pomidory i przyprawy i smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając.
- Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Następnie dodaj ciecierzycę, kukurydzę oraz mleko kokosowe.
- Wymieszaj do połączenia składników i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.