ciecierzyca,  curry,  czosnek,  jednogarnkowe,  kukurydza,  mleko kokosowe,  pomidorki koktajlowe,  szpinak,  wegetariańskie

Wegańskie curry z ciecierzycy ze szpinakiem i pomidorami

Danie, które zawiera mnóstwo rozgrzewających przypraw i jest gotowe w mniej niż 30 minut.

Wegańskie curry z ciecierzycy to wyjątkowo smaczne i pożywne danie. Na początek podsmażamy pomidorki z przyprawami i czosnek. Następnie dodajemy do garnka ciecierzycę, kukurydzę i mleko kokosowe. Na koniec wkładamy świeży szpinak, który dodaje daniu świeżości i koloru. Gotową potrawę podajemy z ryżem basmati i posypujemy płatkami chilli.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 łyżka oleju
  • pół litra pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 5 łyżeczek curry w proszku
  • 3,5 łyżeczki kminku
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka ciecierzycy, wypłukanej i odsączonej
  • ¾ szklanki kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 garści szpinaku
  • płatki chilli do dekoracji

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej na średnim ogniu.
  • Dodaj pomidory i przyprawy i smaż przez 3 minuty, ciągle mieszając.
  • Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  • Następnie dodaj ciecierzycę, kukurydzę oraz mleko kokosowe.
  • Wymieszaj do połączenia składników i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 10 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
  • Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj.
Wegańskie curry z ciecierzycy ze szpinakiem i pomidorami