banany, ciasto, ciasto francuskie, cynamon, desery, jabłka, przyjęcia/imprezy, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Wieniec cynamonowy z ciasta francuskiego z jabłkami
Przygotowany z gotowego ciasta francuskiego.
Wieniec cynamonowy z jabłkami to przepyszny i aromatyczny wypiek, przygotowywany z gotowego ciasta francuskiego. Jest to świetna propozycja na deser lub słodki dodatek do popołudniowej kawy, zachwycający harmonią smaku jabłek z aromatem cynamonu i chrupkością ciasta francuskiego.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko, pokrojone w drobną kosteczkę
- jajko
- lukier (3 łyżki wody wymieszane z połową szklanki cukru pudru)
PRZEPIS
- Roztopione masło wymieszaj dokładnie z cukrem i cynamonem.
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj przygotowaną wcześniej, ostudzoną masą oraz posyp kawałkami jabłka.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
- Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w 190°C przez 25-30 minut.
- Posmaruj lukrem.