Wieniec cynamonowy z jabłkami
banany,  ciasto,  ciasto francuskie,  cynamon,  desery,  jabłka,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Wieniec cynamonowy z ciasta francuskiego z jabłkami

Przygotowany z gotowego ciasta francuskiego.

Wieniec cynamonowy z jabłkami to przepyszny i aromatyczny wypiek, przygotowywany z gotowego ciasta francuskiego. Jest to świetna propozycja na deser lub słodki dodatek do popołudniowej kawy, zachwycający harmonią smaku jabłek z aromatem cynamonu i chrupkością ciasta francuskiego.

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko, pokrojone w drobną kosteczkę
  • jajko
  • lukier (3 łyżki wody wymieszane z połową szklanki cukru pudru)

PRZEPIS

  • Roztopione masło wymieszaj dokładnie z cukrem i cynamonem.
  • Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj przygotowaną wcześniej, ostudzoną masą oraz posyp kawałkami jabłka.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
  • Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w 190°C przez 25-30 minut.
  • Posmaruj lukrem.
Wieniec cynamonowy z ciasta francuskiego z jabłkami