Wieniec drożdżowy z cynamonem
baner,  ciasto,  cynamon,  desery,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Wieniec drożdżowy z cynamonem

Puszyste ciasto drożdżowe z cynamonem.


Wieniec drożdżowy z cynamonem to aromatyczne, puszyste ciasto, które łączy w sobie delikatność drożdżowego wypieku z intensywnym smakiem cynamonu. Jego przygotowanie zaczyna się od wyrabiania ciasta drożdżowego. Po rozwałkowaniu ciasta, smaruje się je przygotowaną masą cynamonową, a następnie formuje w kształt wieńca. Po upieczeniu ciasto jest miękkie, słodkie i ma piękną, złocistą skórkę, która zachęca do spróbowania. Idealnie komponuje się z kawą czy herbatą, stanowiąc pyszny wybór na śniadanie, podwieczorek lub na spotkania rodzinne. To prosty, ale efektowny wypiek, który z pewnością zaspokoi miłośników słodkości.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant
  • 200 ml mleka, ciepłego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła, miękkiego
  • 150 g masła, roztopionego
  • 3 łyżki cynamonu
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)

PRZEPIS

  • Przygotuj okrągłą tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Przygotuj ciasto drożdżowe: Wsyp do miski mąkę, drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier i ponownie wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie przez około 15 minut.
  • Ciasto przykryj i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotuj nadzienie: masło (150g) rozpuść, ostudź i wymieszaj z cynamonem i cukrem trzcinowym.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę pougniataj i rozwałkuj na prostokąt.
  • Całość posmaruj masą cynamonową.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 C przez około 25 minut.
  • Gotowe ciasto posmaruj lukrem.
Wieniec drożdżowy z cynamonem