Wieniec drożdżowy z cynamonem
Puszyste ciasto drożdżowe z cynamonem.
Wieniec drożdżowy z cynamonem to aromatyczne, puszyste ciasto, które łączy w sobie delikatność drożdżowego wypieku z intensywnym smakiem cynamonu. Jego przygotowanie zaczyna się od wyrabiania ciasta drożdżowego. Po rozwałkowaniu ciasta, smaruje się je przygotowaną masą cynamonową, a następnie formuje w kształt wieńca. Po upieczeniu ciasto jest miękkie, słodkie i ma piękną, złocistą skórkę, która zachęca do spróbowania. Idealnie komponuje się z kawą czy herbatą, stanowiąc pyszny wybór na śniadanie, podwieczorek lub na spotkania rodzinne. To prosty, ale efektowny wypiek, który z pewnością zaspokoi miłośników słodkości.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 14 g drożdży instant
- 200 ml mleka, ciepłego
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła, miękkiego
- 150 g masła, roztopionego
- 3 łyżki cynamonu
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 jajko, roztrzepane
- lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
PRZEPIS
- Przygotuj okrągłą tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Przygotuj ciasto drożdżowe: Wsyp do miski mąkę, drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko, cukier i ponownie wymieszaj łyżką. Dodaj jajka i wymieszaj. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto ręcznie lub w robocie przez około 15 minut.
- Ciasto przykryj i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie: masło (150g) rozpuść, ostudź i wymieszaj z cynamonem i cukrem trzcinowym.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, chwilę pougniataj i rozwałkuj na prostokąt.
- Całość posmaruj masą cynamonową.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Wierzch wyrośniętego ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180 C przez około 25 minut.
- Gotowe ciasto posmaruj lukrem.