Wieniec makowy z ciasta francuskiego
ciasto,  ciasto francuskie,  desery,  mak,  makowiec,  orzechy,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Wieniec makowy z ciasta francuskiego

Niezwykły pomysł na makowca w innym wydaniu.


Wieniec makowy z ciasta francuskiego to szybki i efektowny sposób na stworzenie smacznego wypieku. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego, proces przygotowywania staje się łatwiejszy, oszczędzając cenny czas. Aby przygotować wieniec makowy, ciasto francuskie jest smarowane warstwą masy makowej. Po czym jest zwijane w roladę. Rolada jest przecinana wzdłuż na pół i formowana w kształt wianka. Po upieczeniu w piekarniku, wieniec staje się złocistym, chrupiącym wypiekiem o intensywnym smaku maku. Można go dodatkowo posmarować lukrem i posypać orzechami.

SKŁADNIKI

  • ciasto francuskie
  • 400 g gotowej masy makowej
  • jajko, roztrzepane
  • lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
  • posiekane orzechy włoskie
  • kandyzowana skórka pomarańczy

PRZEPIS

  • Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je masą makową.
  • Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
  • Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
  • Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w 200°C przez 25-30 minut.
  • Posmaruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.
Wieniec makowy z ciasta francuskiego