ciasto, ciasto francuskie, desery, mak, makowiec, orzechy, przyjęcia/imprezy, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Wieniec makowy z ciasta francuskiego
Niezwykły pomysł na makowca w innym wydaniu.
Wieniec makowy z ciasta francuskiego to szybki i efektowny sposób na stworzenie smacznego wypieku. Korzystając z gotowego ciasta francuskiego, proces przygotowywania staje się łatwiejszy, oszczędzając cenny czas. Aby przygotować wieniec makowy, ciasto francuskie jest smarowane warstwą masy makowej. Po czym jest zwijane w roladę. Rolada jest przecinana wzdłuż na pół i formowana w kształt wianka. Po upieczeniu w piekarniku, wieniec staje się złocistym, chrupiącym wypiekiem o intensywnym smaku maku. Można go dodatkowo posmarować lukrem i posypać orzechami.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie
- 400 g gotowej masy makowej
- jajko, roztrzepane
- lukier (przesiany przez sitko cukier puder wymieszany z wodą)
- posiekane orzechy włoskie
- kandyzowana skórka pomarańczy
PRZEPIS
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj je masą makową.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie spleć obie części i ułóż w formie wieńca w okrągłej tortownicy.
- Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w 200°C przez 25-30 minut.
- Posmaruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.