cebula, czosnek, jednogarnkowe, kapusta, marchewka, mięso, papryka, por, przyjęcia/imprezy, ryż, sosy, warzywa, wieprzowina
Wieprzowina słodko – kwaśna
Danie kuchni chińskiej z wieprzowiną, kapustą, papryką, marchewką i porem.
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z warzywami to kulinarna uczta, w której spotykają się wyraziste smaki. Kawałki delikatnego mięsa wieprzowego, zanurzone w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw, takich jak krucha kapusta pekińska, papryka, por i marchewka, tworzą wspaniałe danie kuchni chińskiej. To danie świetnie komponuje się z ryżem, tworząc posiłek dla miłośników kuchni azjatyckiej.
SKŁADNIKI
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- ryż
- 4 garście posiekanej kapusty pekińskiej
- czerwona papryka, pokrojona w paseczki
- marchewka, pokrojona w paseczki
- por, pokrojony w paseczki
- cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
- 2 cm kawałek imbiru, starty
- 4 łyżki oleju
- 8 łyżek soku z cytryny
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek sosu sojowego
- ½ łyżeczki pieprzu
PRZEPIS
- Przygotuj mięso: Polędwiczkę wieprzową przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
- Przygotuj ryż: Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj warzywa: Kapustę, paprykę, marchewkę, pora i cebulkę pokrój w słupki (paseczki). Czosnek pokrój na drobne kawałki, a imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
- Przygotuj sos: Dodaj do miseczki sok z cytryny, wodę, cukier, sos sojowy, pieprz i wymieszaj.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni i dodaj polędwiczkę – chwilę podsmażając.
- Następnie dodaj: paprykę, marchewkę, pora, cebulę, czosnek, imbir i podsmażaj przez około 6 minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj kapustę i sos – wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty.