cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  kapusta,  marchewka,  mięso,  papryka,  por,  przyjęcia/imprezy,  ryż,  sosy,  warzywa,  wieprzowina

Wieprzowina słodko – kwaśna

Danie kuchni chińskiej z wieprzowiną, kapustą, papryką, marchewką i porem.

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym z warzywami to kulinarna uczta, w której spotykają się wyraziste smaki. Kawałki delikatnego mięsa wieprzowego, zanurzone w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw, takich jak krucha kapusta pekińska, papryka, por i marchewka, tworzą wspaniałe danie kuchni chińskiej. To danie świetnie komponuje się z ryżem, tworząc posiłek dla miłośników kuchni azjatyckiej.

SKŁADNIKI

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ryż
  • 4 garście posiekanej kapusty pekińskiej
  • czerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • marchewka, pokrojona w paseczki
  • por, pokrojony w paseczki
  • cebula, pokrojona w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • 2 cm kawałek imbiru, starty
  • 4 łyżki oleju
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • ½ łyżeczki pieprzu

PRZEPIS

  • Przygotuj mięso: Polędwiczkę wieprzową przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój na cienkie plasterki, dopraw solą, pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
  • Przygotuj ryż: Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Przygotuj warzywa: Kapustę, paprykę, marchewkę, pora i cebulkę pokrój w słupki (paseczki). Czosnek pokrój na drobne kawałki, a imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  • Przygotuj sos: Dodaj do miseczki sok z cytryny, wodę, cukier, sos sojowy, pieprz i wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na głębokiej patelni i dodaj polędwiczkę – chwilę podsmażając.
  • Następnie dodaj: paprykę, marchewkę, pora, cebulę, czosnek, imbir i podsmażaj przez około 6 minut, co chwilę mieszając.
  • Następnie dodaj kapustę i sos – wymieszaj i gotuj przez około 2 minuty.
Wieprzowina słodko – kwaśna