Jak najlepiej zagęścić zupę?
Kuchenny poradnik,  zupy

Jak najlepiej zagęścić zupę?

Zupa to jedno z najpopularniejszych dań. Bez względu na to, jaką zupę przygotowujesz, czasem potrzeba nadać jej bardziej gęstą i aksamitną konsystencję. Jak to zrobić? Poniżej znajdziesz kilka skutecznych sposobów.

Mąka

Aby zagęścić zupę wystarczy mieszanka mąki i wody. Wymieszaj dokładnie mąkę z zimną wodą (na 1 łyżkę wody daj 1 łyżkę mąki). A następnie dodaj mieszankę do gotującej się zupy. Ważne jest, aby robić to stopniowo i ciągle energicznie mieszać, aby uniknąć grudek.

Warzywa

Zupę można także zagęszczać naturalnie, bez zbędnych dodatków. Wystarczy wykorzystać ugotowane w niej warzywa. Wyjmij kilka ugotowanych warzyw i zblenduj je. Następnie dodaj z powrotem do zupy i wymieszaj. Tutaj najlepiej sprawdzą się ziemniaki, seler, pietruszka, marchew, dynia, kalafior, brokuły, ciecierzyca i soczewica.
Sprawdź: blendery ręczne⬅️

Śmietana

Jeśli chcesz nadać zupie kremowej konsystencji, możesz również użyć do tego śmietany (najlepiej 18%). Wpłynie to na jej konsystencję, ale również nada delikatniejszego smaku. Tylko pamiętaj! Nie dodawaj śmietany bezpośrednio do zupy! Należy nalać odrobinę gorącej zupy do miseczki. Następnie dodać do niej śmietanę, wymieszać i z powrotem przelać całość do reszty zupy.

Kasza, ryż i makaron

Produkty takie jak kasza manna, kasza jęczmienna, ryż czy drobny makaron wchłaniają wodę i sprawiają, że zupa staje się bardziej gęsta. Warto dodać je na etapie gotowania, aby miały czas się rozgotować i zagęścić wywar.

Zasmażka

Jednym z najczęstszych sposobów zagęszczania zup i sosów jest zasmażka. Jednak pamiętaj – zdecydowanie nie jest to dietetyczny sposób!


Jak przygotować zasmażkę?

  1. Rozpuść na rozgrzanej patelni masło lub olej.
  2. Dodaj mąkę pszenną (na 1 łyżkę tłuszczu daj 1 łyżkę mąki).
  3. Podsmażaj przez kilka minut, ciągle mieszając, aż zasmażka nabierze złocistego koloru.
  4. Dodaj zasmażkę do zupy, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek.

Który ze sposobów zagęszczania zupy jest najzdrowszy?

Najzdrowszym sposobem na zagęszczenie zupy są zdecydowanie zblendowane warzywa. Nie tylko nadają one gęstość potrawie, ale także wzbogacają ją o błonnik, witaminy i minerały. Dodanie ryżu, kaszy lub makaronu to także dobra opcja. Ale tylko wtedy, gdy zdecydujemy się wybrać ich pełnoziarnistą wersję. Śmietana, zasmażka czy mąka są mniej korzystne dla naszego zdrowia. Lepiej ich unikać! Podnoszą one kaloryczność i mogą obciążać układ trawienny, zwłaszcza u osób z nietolerancjami. Dlatego sięgaj po naturalne sposoby na zagęszczanie zup. One wzbogacą zarówno smak, jak i właściwości odżywcze!

TOP 10 przepisów na zupy: