camembert, cebula, czosnek, jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, przyjęcia/imprezy, ser mozzarella, suszone pomidory, szparagi, warzywa, z piekarnika
Zapiekanka makaronowa ze szparagami
Makaron penne z kurczakiem, szparagami i suszonymi pomidorami.
Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonymi pomidorami to połączenie wyrazistych smaków i kremowej konsystencji. Szparagi dodają potrawie chrupkości i delikatnego smaku, podczas gdy suszone pomidory nadają jej intensywnego, słonecznego aromatu. Zapiekanka ta to sycąca i smaczna propozycja na obiad lub kolację, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4-6
- 250 g zielonych szparagów
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paseczki
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 150 g makaronu penne
- 10 kawałków suszonych pomidorów, pokrojonych
- 100 ml śmietanki do zup i sosów
- 100-120g sera camembert, pokrojonego
- 100 g startej mozzarelli
PRZEPIS
- Przygotuj szparagi: Umyj, odłam twarde końce. Odkrój główki i pozostaw w całości, a łodygi pokrój w plasterki.
- Przygotuj kurczaka: Pokrój filety w paseczki, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem, kurkumą, curry, ostrą papryką i wymieszaj z 1 łyżką oliwy – odstaw na bok.
- Ugotuj makaron al dente i pod koniec gotowania (na około 2 minuty) dodaj do niego szparagi.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy na dużej, głębokiej patelni i obsmażaj przez około 4 minuty cebulę z kurczakiem.
- Dodaj pokrojone suszone pomidory i wymieszaj – przełóż do miski i odstaw.
- Na tę samą patelnię wlej śmietankę, dodaj ser camembert i podgrzewaj ciągle mieszając, aż ser się roztopi.
- Na koniec dodaj do sosu kurczaka, makaron ze szparagami i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj naczynie do zapiekania i wyłóż na nie połowę makaronu – posyp serem mozzarella i dołóż resztę, posypując wierzch pozostałym serem.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.