ciasto, ciasto francuskie, czekolada, desery, przyjęcia/imprezy, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Zawijane ciasto z Nutellą i kawałkami czekolady
Bardzo czekoladowe ciasto dla tych, co kochają słodkości.
Zawijane ciasto francuskie z Nutellą i czekoladą to szybki sposób na stworzenie baaardzo słodkiego przysmaku, który zachwyci tylko prawdziwych miłośników czekolady. Aby przygotować to pyszne danie, rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt, a następnie równomiernie rozsmaruj warstwę Nutelli po całej powierzchni. Następnie posyp kawałkami ulubionej czekolady. Złóż ciasto, przekrój na 4 paski i zapleć. Następnie posmaruj jajkiem, posyp orzechami i piecz aż do uzyskania złocistego koloru.
Efekt końcowy to chrupiące ciasto o intensywnie czekoladowym smaku.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 12 sztuk
- ciasto francuskie
- krem Nutella
- małe kawałeczki czekolady
- jajko
- posiekane orzechy do posypania
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 200 C.
- Rozwiń ciasto francuskie, posmaruj Nutellą i posyp małymi kawałkami czekolady.
- Podziel je na trzy części, złóż i delikatnie rozwałkuj.
- Pokrój je wzdłuż na 4 paski.
- Paski ciasta ułóż w poziomie, zachowując małe odstępy.
- Na środku połóż pałeczkę do sushi i zaplataj paski na krzyż.
- Wysuń patyczek, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp orzechami. Piecz 25 minut.