ciasto,  ciasto francuskie,  czekolada,  desery,  przyjęcia/imprezy,  Wielkanoc,  Wigilia i Święta,  z piekarnika

Zawijane ciasto z Nutellą i kawałkami czekolady

Bardzo czekoladowe ciasto dla tych, co kochają słodkości.

Zawijane ciasto francuskie z Nutellą i czekoladą to szybki sposób na stworzenie baaardzo słodkiego przysmaku, który zachwyci tylko prawdziwych miłośników czekolady. Aby przygotować to pyszne danie, rozwałkuj ciasto francuskie na prostokąt, a następnie równomiernie rozsmaruj warstwę Nutelli po całej powierzchni. Następnie posyp kawałkami ulubionej czekolady. Złóż ciasto, przekrój na 4 paski i zapleć. Następnie posmaruj jajkiem, posyp orzechami i piecz aż do uzyskania złocistego koloru.

Efekt końcowy to chrupiące ciasto o intensywnie czekoladowym smaku.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 12 sztuk

  • ciasto francuskie
  • krem Nutella
  • małe kawałeczki czekolady
  • jajko
  • posiekane orzechy do posypania

PRZEPIS

  • Nagrzej piekarnik do 200 C.
  • Rozwiń ciasto francuskie, posmaruj Nutellą i posyp małymi kawałkami czekolady.
  • Podziel je na trzy części, złóż i delikatnie rozwałkuj.
  • Pokrój je wzdłuż na 4 paski.
  • Paski ciasta ułóż w poziomie, zachowując małe odstępy.
  • Na środku połóż pałeczkę do sushi i zaplataj paski na krzyż.
  • Wysuń patyczek, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp orzechami. Piecz 25 minut.
Zawijane ciasto z Nutellą i kawałkami czekolady