ciasto, ciasto francuskie, desery, powidła śliwkowe, przyjęcia/imprezy, śliwki, Wielkanoc, Wigilia i Święta, z piekarnika
Zawijaniec z ciasta francuskiego z powidłami
Ciasto francuskie z domowymi powidłami śliwkowymi.
Zawijaniec z ciasta francuskiego z powidłami to proste, a jednocześnie smaczne ciasto, które świetnie sprawdzi się na wiele okazji. Jest to szybki wypiek o tradycyjnym smaku, który z pewnością przypadnie wszystkim do gustu.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie
- powidła śliwkowe
- jajko
- cukier trzcinowy do posypania
PRZEPIS
- Rozwiń ciasto francuskie i posmaruj powidłami.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i przekrój je wzdłuż na pół.
- Następnie spleć obie części i ułóż w keksówce.
- Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz w 200°C przez 20 minut.