Ziemniaki hasselback inaczej
Z dodatkiem masła czosnkowego i papryki wędzonej.
Ziemniaki Hasselback w trochę innym wydaniu to wyjątkowy sposób na przygotowanie ziemniaków, który nadaje im nie tylko wyjątkowego smaku, ale i atrakcyjnego wyglądu. Zanim trafią do piekarnika, ziemniaki są precyzyjnie nacinane w krateczkę. Delikatne wnętrze ziemniaków i chrupiąca skórka połączone z aromatycznymi dodatkami, takimi jak zioła i masło, sprawiają, że ziemniaki hasselback to popularne danie, które zachwyca podniebienie. Doskonale komponują się jako dodatek do różnorodnych dań, dodając elegancji i smaku każdej potrawie.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte, przez praskę
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
PRZEPIS
- Nagrzej piekarnik do 200 C i przygotuj blachę lub naczynie żaroodporne do pieczenia.
- Roztop masło i dodaj czosnek – podsmażaj na wolnym ogniu.
- W międzyczasie przygotuj ziemniaki: obierz i przekrój na pół.
- Następnie ułóż na desce do krojenia dwie łyżki, pomiędzy nimi ziemniaka i pokrój na cienkie plasterki (łyżki mają uniemożliwić całkowite przecięcie ziemniaka).
- Obróć ziemniaka i ponacinaj w drugą stronę, aby uzyskać kratkę.
- Ułóż ziemniaki na blaszce do pieczenia, polej masłem czosnkowym i posyp papryką.
- Piecz w 200 C przez około 40 minut.