cebula, frytkownica beztłuszczowa / airfryer, jednogarnkowe, mięso, mięso mielone, papryka, passata pomidorowa, przyjęcia/imprezy, ser mozzarella, wołowina, ziemniaki
Ziemniaki z wołowiną po meksykańsku
Z dużą ilością sera.
Ziemniaki z wołowiną po meksykańsku to sycące i aromatyczne danie, które łączy klasyczne składniki z wyrazistymi, meksykańskimi przyprawami. Upieczone kawałki ziemniaków wraz z mieloną wołowiną, która duszona jest z cebulą, papryką, passatą pomidorową i przyprawami nabierają intensywnego, głębokiego smaku. Na koniec potrawę posypuje się świeżą kolendrą, bądź pietruszką. Jest to idealna propozycja na obiad, który rozgrzewa i zaspokaja głód, jednocześnie wnosząc do kuchni odrobinę egzotyki.
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
- 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 2 łyżki przyprawy meksykańskiej
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 3 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 kostka rosołowa wołowa
- 60 g startego sera cheddar
- 60 g startego sera mozzarella
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Przygotuj ziemniaki: obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z czosnkiem i solą.
- Piecz we frytkownicy beztłuszczowej (airfryer) w 200 C przez około 20 minut.
- W międzyczasie rozgrzej olej i podsmażaj wołowinę z przyprawą meksykańską przez około 5 minut – rozdrabniając łyżką i mieszając.
- Następnie dodaj cebulę, paprykę, koncentrat pomidorowy – wymieszaj i podsmażaj 8 minut.
- Po tym czasie dodaj na patelnię passatę, kostkę rosołową – wymieszaj i zagotuj.
- Na koniec dodaj upieczone ziemniaki, delikatnie przemieszaj i całość posyp startym serem cheddar i mozzarella.
- Podgrzewaj pod przykryciem aż do rozpuszczenia się sera.
- Posyp pietruszką.