Ziemniaki z wołowiną po meksykańsku
cebula,  frytkownica beztłuszczowa / airfryer,  jednogarnkowe,  mięso,  mięso mielone,  papryka,  passata pomidorowa,  przyjęcia/imprezy,  ser mozzarella,  wołowina,  ziemniaki

Ziemniaki z wołowiną po meksykańsku

Z dużą ilością sera.

Ziemniaki z wołowiną po meksykańsku to sycące i aromatyczne danie, które łączy klasyczne składniki z wyrazistymi, meksykańskimi przyprawami. Upieczone kawałki ziemniaków wraz z mieloną wołowiną, która duszona jest z cebulą, papryką, passatą pomidorową i przyprawami nabierają intensywnego, głębokiego smaku. Na koniec potrawę posypuje się świeżą kolendrą, bądź pietruszką. Jest to idealna propozycja na obiad, który rozgrzewa i zaspokaja głód, jednocześnie wnosząc do kuchni odrobinę egzotyki.

SKŁADNIKI

  • 800 g ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  • 2 łyżki przyprawy meksykańskiej
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 3 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 kostka rosołowa wołowa
  • 60 g startego sera cheddar
  • 60 g startego sera mozzarella
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Przygotuj ziemniaki: obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z czosnkiem i solą.
  • Piecz we frytkownicy beztłuszczowej (airfryer) w 200 C przez około 20 minut.
  • W międzyczasie rozgrzej olej i podsmażaj wołowinę z przyprawą meksykańską przez około 5 minut – rozdrabniając łyżką i mieszając.
  • Następnie dodaj cebulę, paprykę, koncentrat pomidorowy – wymieszaj i podsmażaj 8 minut.
  • Po tym czasie dodaj na patelnię passatę, kostkę rosołową – wymieszaj i zagotuj.
  • Na koniec dodaj upieczone ziemniaki, delikatnie przemieszaj i całość posyp startym serem cheddar i mozzarella.
  • Podgrzewaj pod przykryciem aż do rozpuszczenia się sera.
  • Posyp pietruszką.
Ziemniaki z wołowiną po meksykańsku