cebula, czosnek, jednogarnkowe, marchewka, orzo, seler naciowy, szpinak, warzywa, wegetariańskie, zupy
Złota zupa z orzo i ciecierzycą
Z dodatkiem marchewki, selera naciowego i szpinaku.
Złota zupa z makaronem orzo i ciecierzycą to pyszna i pożywna potrawa, która zachwyca kolorem i aromatem. Marchewka, seler naciowy i szpinak wzbogacają danie o różnorodność smaków i tekstur, tworząc wyjątkowe połączenie. To zupa, która doskonale sprawdzi się jako sycący i aromatyczny posiłek, robiąc duże wrażenie zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 3 marchewki, pokrojone w kosteczkę
- 3 łodygi selera, pokrojone w kosteczkę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 puszka ciecierzycy
- 1,2 – 1,5 l bulionu warzywnego
- 150 g makaronu orzo
- 3 garści szpinaku
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
PRZEPIS
- W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
- Dodaj czosnek, marchewkę, seler, kurkumę, przyprawę włoską, sól, pieprz – wymieszaj i podsmażaj przez około 5 minut.
- Dodaj ciecierzycę, bulion – wymieszaj i zagotuj.
- Wsyp makaron orzo i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Na koniec dodaj szpinak, pietruszkę i wymieszaj.