cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  marchewka,  orzo,  seler naciowy,  szpinak,  warzywa,  wegetariańskie,  zupy

Złota zupa z orzo i ciecierzycą

Z dodatkiem marchewki, selera naciowego i szpinaku.

Złota zupa z makaronem orzo i ciecierzycą to pyszna i pożywna potrawa, która zachwyca kolorem i aromatem. Marchewka, seler naciowy i szpinak wzbogacają danie o różnorodność smaków i tekstur, tworząc wyjątkowe połączenie. To zupa, która doskonale sprawdzi się jako sycący i aromatyczny posiłek, robiąc duże wrażenie zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 8

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 3 marchewki, pokrojone w kosteczkę
  • 3 łodygi selera, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1,2 – 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150 g makaronu orzo
  • 3 garści szpinaku
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki

PRZEPIS

  • W głębokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
  • Dodaj czosnek, marchewkę, seler, kurkumę, przyprawę włoską, sól, pieprz – wymieszaj i podsmażaj przez około 5 minut.
  • Dodaj ciecierzycę, bulion – wymieszaj i zagotuj.
  • Wsyp makaron orzo i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Na koniec dodaj szpinak, pietruszkę i wymieszaj.
Złota zupa z orzo i ciecierzycą