Zupa brokułowa z ciecierzycą
brokuły,  ciecierzyca,  czosnek,  jednogarnkowe,  marchewka,  parmezan,  por,  wegetariańskie,  ziemniaki,  zupy

Zupa brokułowa z ciecierzycą

Z dodatkiem marchewki, pora i ziemniaków.

Zupa brokułowa z ciecierzycą to pożywne i pełne smaku danie, idealne na chłodniejsze dni. Brokuły nadają zupie delikatny smak, podczas gdy ciecierzyca wprowadza do niej źródło białka roślinnego oraz przyjemną konsystencję. Ziemniaki sprawiają, że zupa jest sycąca, a por i marchewka dodają jej słodkości i głębi smaku. Taka zupa to świetna propozycja dla osób szukających połączenia zdrowego posiłku z prostotą przygotowania.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 por (część biała i jasnozielona), pokrojony w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3-4 ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
  • 400 g brokułów, pokrojonych
  • 3 marchewki, starte na grubych oczkach
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1,5 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • starty parmezan do posypania

PRZEPIS

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażaj przez 2 minuty pora z czosnkiem.
  • Następnie dodaj sól, pieprz, ziemniaki, brokuły, marchewkę i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
  • Dodaj ciecierzycę, bulion, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Odlej 2-3 chochle zupy do naczynia – zblenduj, wlej z powrotem i wymieszaj (dzięki temu zupa będzie bardziej gęsta).
  • Posyp parmezanem.
Zupa brokułowa z ciecierzycą