brokuły, ciecierzyca, czosnek, jednogarnkowe, marchewka, parmezan, por, wegetariańskie, ziemniaki, zupy
Zupa brokułowa z ciecierzycą
Z dodatkiem marchewki, pora i ziemniaków.
Zupa brokułowa z ciecierzycą to pożywne i pełne smaku danie, idealne na chłodniejsze dni. Brokuły nadają zupie delikatny smak, podczas gdy ciecierzyca wprowadza do niej źródło białka roślinnego oraz przyjemną konsystencję. Ziemniaki sprawiają, że zupa jest sycąca, a por i marchewka dodają jej słodkości i głębi smaku. Taka zupa to świetna propozycja dla osób szukających połączenia zdrowego posiłku z prostotą przygotowania.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 2 łyżki oliwy
- 1 por (część biała i jasnozielona), pokrojony w półplasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 3-4 ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
- 400 g brokułów, pokrojonych
- 3 marchewki, starte na grubych oczkach
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1,5 l bulionu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- starty parmezan do posypania
PRZEPIS
- Na rozgrzanej oliwie podsmażaj przez 2 minuty pora z czosnkiem.
- Następnie dodaj sól, pieprz, ziemniaki, brokuły, marchewkę i podsmażaj przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj ciecierzycę, bulion, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
- Odlej 2-3 chochle zupy do naczynia – zblenduj, wlej z powrotem i wymieszaj (dzięki temu zupa będzie bardziej gęsta).
- Posyp parmezanem.