
cebula, ciecierzyca, cukinia, jednogarnkowe, makarony, orzo, papryka, pomidory, suszone pomidory, warzywa, wegetariańskie, zupy
Warzywna zupa z ciecierzycą i cukinią
Z dodatkiem pomidorów i makaronu orzo.
Warzywna zupa z ciecierzycą i cukinią to zdrowe, sycące i pełne smaku danie idealne na każdą porę roku. Bazuje na bulionie warzywnym, wzbogaconym o kawałki cukinii, papryki, ciecierzycy i makaronu orzo, które dodają zupie różnorodnych tekstur i kolorów. Zupa jest nie tylko pożywna, ale także łatwa w przygotowaniu i doskonale sprawdzi się jako lekki obiad lub ciepła kolacja. Można ją podawać z grzankami lub pełnoziarnistym pieczywem dla jeszcze większej sytości. To idealny wybór dla osób ceniących zdrowe i smaczne posiłki.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 czerwona papryka, drobno pokrojona
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 400 g ciecierzycy, odsączonej
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 110 g surowego makaronu orzo
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 8-10 suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
- 750 ml bulionu warzywnego
- świeża pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Rozgrzej oliwę w głębokim garnku i zeszklij cebulę.
- Dodaj paprykę, sól, pieprz, czosnek, tymianek, przyprawę włoską, ciecierzycę, cukinię – wymieszaj i podsmażaj przez około 10 minut.
- Następnie dodaj makaron orzo, krojone pomidory z puszki, suszone pomidory, bulion – wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Posyp świeżą pietruszką.
