Zupa grzybowa
grzyby,  jednogarnkowe,  marchewka,  warzywa,  wegetariańskie,  Wigilia i Święta,  ziemniaki,  zupy

Zupa grzybowa

Bardzo prosta i szybka do wykonania zupa grzybowa.

Zupa grzybowa to klasyczne danie, które cieszy się popularnością, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Bazuje głównie na świeżych lub suszonych grzybach, które nadają jej wyrazisty smak i aromat. Podstawowym składnikiem zupy grzybowej są oczywiście grzyby. Mogą to być borowiki, pieczarki, kurki, prawdziwki, w zależności od dostępności i preferencji smakowych. To danie, które doskonale smakuje, rozgrzewając w chłodne dni.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 500 g grzybów, pokrojonych na plasterki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki. pokrojone w kostkę
  • 6 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 litry bulionu
  • 150 ml śmietanki do zup i sosów
  • koperek, drobno posiekany
  • sól i pieprz do smaku

PRZEPIS

  • Oczyść grzyby i pokrój na plasterki.
  • Rozgrzej w garnku olej i zeszklij cebulkę.
  • Dodaj masło, pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki i podsmażaj przez około 8-10 minut, co chwilę mieszając.
  • Dodaj bulion i gotuj około 10 minut.
  • Dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Dolej śmietankę, wymieszaj i posyp koperkiem.

Zupa grzybowa