Zupa grzybowa
Bardzo prosta i szybka do wykonania zupa grzybowa.
Zupa grzybowa to klasyczne danie, które cieszy się popularnością, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Bazuje głównie na świeżych lub suszonych grzybach, które nadają jej wyrazisty smak i aromat. Podstawowym składnikiem zupy grzybowej są oczywiście grzyby. Mogą to być borowiki, pieczarki, kurki, prawdziwki, w zależności od dostępności i preferencji smakowych. To danie, które doskonale smakuje, rozgrzewając w chłodne dni.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 500 g grzybów, pokrojonych na plasterki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżka masła
- 2 marchewki. pokrojone w kostkę
- 6 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 litry bulionu
- 150 ml śmietanki do zup i sosów
- koperek, drobno posiekany
- sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
- Oczyść grzyby i pokrój na plasterki.
- Rozgrzej w garnku olej i zeszklij cebulkę.
- Dodaj masło, pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki i podsmażaj przez około 8-10 minut, co chwilę mieszając.
- Dodaj bulion i gotuj około 10 minut.
- Dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Dolej śmietankę, wymieszaj i posyp koperkiem.