Zupa krem z dyni
Pyszny i aromatyczny przepis na krem z dyni z dodatkiem curry, kurkumy i gałki muszkatołowej.
Zupa krem z dyni to aromatyczne i delikatne danie, które cieszy się popularnością, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest to zupa przygotowywana z ugotowanej i zblendowanej dyni wraz z ziemniakami, z dodatkiem cebuli, czosnku, bulionu warzywnego, a także przypraw. Po zmiksowaniu składników uzyskuje się gładką, kremową konsystencję. Podawana z grzankami, pestkami dyni, czy natką pietruszki, zupa krem z dyni stanowi doskonałe danie główne lub przystawkę.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
- 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1łyżka masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 800 ml bulionu warzywnego
- pestki dyni, uprażone
PRZEPIS
- Podsmaż w garnku na maśle drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez chwilę.
- Obierz dynię ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę i dodaj do garnka razem z ziemniakami.
- Podsmażaj wszystko przez kilka minut.
- Następnie dodaj przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, curry i kurkumę – wymieszaj.
- Całość zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut.
- Na koniec zblenduj zupę na gładki krem.
- Posyp uprażonymi pestkami dyni.