czosnek,  dynia,  jednogarnkowe,  warzywa,  wegetariańskie,  ziemniaki,  zupy

Zupa krem z dyni

Pyszny i aromatyczny przepis na krem z dyni z dodatkiem curry, kurkumy i gałki muszkatołowej.

Zupa krem z dyni to aromatyczne i delikatne danie, które cieszy się popularnością, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jest to zupa przygotowywana z ugotowanej i zblendowanej dyni wraz z ziemniakami, z dodatkiem cebuli, czosnku, bulionu warzywnego, a także przypraw. Po zmiksowaniu składników uzyskuje się gładką, kremową konsystencję. Podawana z grzankami, pestkami dyni, czy natką pietruszki, zupa krem z dyni stanowi doskonałe danie główne lub przystawkę.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
  • 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1łyżka masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • pestki dyni, uprażone

PRZEPIS

  • Podsmaż w garnku na maśle drobno pokrojoną cebulę.
  • Dodaj posiekany czosnek i podsmażaj przez chwilę.
  • Obierz dynię ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę i dodaj do garnka razem z ziemniakami.
  • Podsmażaj wszystko przez kilka minut.
  • Następnie dodaj przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, curry i kurkumę – wymieszaj.
  • Całość zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut.
  • Na koniec zblenduj zupę na gładki krem.
  • Posyp uprażonymi pestkami dyni.

Zupa krem z dyni