bataty, ciecierzyca, cynamon, cytryny, czosnek, jednogarnkowe, marchewka, pomidory, seler naciowy, szpinak, warzywa, wegetariańskie, ziemniaki, zupy
Zupa marokańska z ciecierzycą
Aromatyczna i pożywna zupa pełna różnych smaków.
Zupa marokańska z ciecierzycą to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kombinacja składników tworzy harmonijną mieszankę smaków: lekko słodkawy smak batatów i ciecierzycy, delikatna konsystencja ziemniaków, świeżość szpinaku i wyrazisty smak pomidorów. Przyprawy, takie jak cynamon, kminek czy kurkuma, dodają charakteru tej zupie, tworząc aromatyczną symfonię.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 selery naciowe, pokrojone w kosteczkę
- 1 duża marchewka, pokrojona w kosteczkę
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 papryczka chili bez pestek, drobno pokrojona
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 425g ciecierzycy z puszki, odsączonej i wypłukanej
- 425g pomidorów krojonych z puszki
- 1 duży ziemniak, pokrojony w kosteczkę
- 1 batat pokrojony, pokrojony w kosteczkę
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- skórka i sok z jednej cytryny
- 1 litr bulionu warzywnego
PRZEPIS
- Przygotuj wszystkie warzywa.
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku.
- Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek – smaż przez około 2 minuty.
- Następnie dodaj pokrojony seler, marchew, papryczkę chilli i podsmażaj przez 2 minuty.
- Dodaj przecier pomidorowy, kminek, kurkumę, cynamon i podsmażaj kolejne 2 minuty.
- Odcedź i opłucz ciecierzycę.
- Dołóż do garnka pomidory z puszki, ziemniaki i ciecierzycę.
- Wlej bulion i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając, aby szpinak zaczął więdnąć.
- Wyłącz i dodaj sok oraz skórkę z cytryny.
PROPOZYCJA PODANIA
pieczywo