cytryny, czosnek, grzyby, jednogarnkowe, kurczak, makarony, mięso, mięso mielone, orzo, parmezan, pieczarki, pomidory, szpinak, warzywa, zupy
Zupa orzo z mięsem mielonym
Przepis na niezwykłą zupę z mięsem mielonym, szpinakiem, pieczarkami i parmezanem.
Zupa orzo z mięsem mielonym to zbilansowane danie, które łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Orzo to delikatny makaron w kształcie małych ziaren, stanowi główny składnik, uzupełniony soczystym mięsem mielonym, dodającym wyrazistości. Pieczarki i szpinak wzbogacają potrawę o nutę świeżości i zdrowych składników. Podawane z odrobiną świeżej natki pietruszki i startego parmezanu, staje się pysznym posiłkiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 500g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
- 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
- 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki wody
- 2 puszki pokrojonych pomidorów
- ½ łyżeczki startej skórki cytryny
- kawałek skórki z parmezanu –
- sól i pieprz do smaku
- ¾ szklanki makaronu orzo lub białego ryżu
- 3 garści świeżego szpinaku
- tarty parmezan
- posiekana pietruszka
PRZEPIS
- Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
- Dodaj mięso i smaż, rozkruszając je drewnianą łyżką przez około 6-7 minut lub do lekkiego zrumienienia.
- Dodaj oregano, pokrojone pieczarki i czosnek i podsmażaj dalej przez 5 minut, ciągle mieszając.
- Dodaj bulion, wodę, pomidory, skórkę z cytryny i parmezanu oraz sól i pieprz.
- Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
- Dodaj orzo i gotuj jeszcze przez około 7 minut.
- Gdy orzo ugotuje się al dente, dodaj szpinak i wymieszaj.
PROPOZYCJA PODANIA
starty parmezan / świeża pietruszka do posypania