cytryny,  czosnek,  grzyby,  jednogarnkowe,  kurczak,  makarony,  mięso,  mięso mielone,  orzo,  parmezan,  pieczarki,  pomidory,  szpinak,  warzywa,  zupy

Zupa orzo z mięsem mielonym

Przepis na niezwykłą zupę z mięsem mielonym, szpinakiem, pieczarkami i parmezanem.

Zupa orzo z mięsem mielonym to zbilansowane danie, które łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Orzo to delikatny makaron w kształcie małych ziaren, stanowi główny składnik, uzupełniony soczystym mięsem mielonym, dodającym wyrazistości. Pieczarki i szpinak wzbogacają potrawę o nutę świeżości i zdrowych składników. Podawane z odrobiną świeżej natki pietruszki i startego parmezanu, staje się pysznym posiłkiem, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
  • 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki wody
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • ½ łyżeczki startej skórki cytryny
  • kawałek skórki z parmezanu –
  • sól i pieprz do smaku
  • ¾ szklanki makaronu orzo lub białego ryżu
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • tarty parmezan
  • posiekana pietruszka

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
  • Dodaj mięso i smaż, rozkruszając je drewnianą łyżką przez około 6-7 minut lub do lekkiego zrumienienia.
  • Dodaj oregano, pokrojone pieczarki i czosnek i podsmażaj dalej przez 5 minut, ciągle mieszając.
  • Dodaj bulion, wodę, pomidory, skórkę z cytryny i parmezanu oraz sól i pieprz.
  • Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
  • Dodaj orzo i gotuj jeszcze przez około 7 minut.
  • Gdy orzo ugotuje się al dente, dodaj szpinak i wymieszaj.

PROPOZYCJA PODANIA

starty parmezan / świeża pietruszka do posypania

Zupa orzo z mięsem mielonym