
Zupa pieczarkowa
Z ziemniakami i makaronem orzo.
Zupa pieczarkowa z ziemniakami, szpinakiem i makaronem orzo to pyszna i pożywna propozycja na obiad. Zachwyca ona zarówno smakiem, jak i prostotą przygotowania. To danie doskonale sprawdzi się, jako szybki i sycący obiad.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 8
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 350g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
- ½ łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 170 g makaronu orzo
- 1 listek laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1l bulionu
- 60 ml śmietanki do zup i sosów
- 2 garści szpinaku, pokrojonego
- pietruszka do posypania
PRZEPIS
- Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę.
- Następnie rozpuść masło i dodaj czosnek oraz pieczarki – podsmażaj przez około 5 minut, aż pieczarki się zarumienią.
- Następnie dodaj ziemniaki, sól, pieprz i podsmażaj kolejne 3 minuty.
- Dodaj makaron orzo, listek laurowy, ziele angielskie, bulion i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Na koniec wlej śmietankę (najpierw wymieszaj ją z odrobiną gorącego wywaru) i zagotuj.
- Wsyp szpinak i wymieszaj.
- Zupę posyp świeżą pietruszką
