Zupa pieczarkowa
cebula,  jednogarnkowe,  makarony,  orzo,  pieczarki,  szpinak,  warzywa,  wegetariańskie,  ziemniaki,  zupy

Zupa pieczarkowa

Z ziemniakami i makaronem orzo.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami, szpinakiem i makaronem orzo to pyszna i pożywna propozycja na obiad. Zachwyca ona zarówno smakiem, jak i prostotą przygotowania. To danie doskonale sprawdzi się, jako szybki i sycący obiad.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 8

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 350g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
  • ½ łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 170 g makaronu orzo
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1l bulionu
  • 60 ml śmietanki do zup i sosów
  • 2 garści szpinaku, pokrojonego
  • pietruszka do posypania

PRZEPIS

  • Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę.
  • Następnie rozpuść masło i dodaj czosnek oraz pieczarki – podsmażaj przez około 5 minut, aż pieczarki się zarumienią.
  • Następnie dodaj ziemniaki, sól, pieprz i podsmażaj kolejne 3 minuty.
  • Dodaj makaron orzo, listek laurowy, ziele angielskie, bulion i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Na koniec wlej śmietankę (najpierw wymieszaj ją z odrobiną gorącego wywaru) i zagotuj.
  • Wsyp szpinak i wymieszaj.
  • Zupę posyp świeżą pietruszką
Zupa pieczarkowa
multigril kuwings