cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  parmezan,  passata pomidorowa,  szpinak,  tortellini,  zupy

Zupa pomidorowa z tortellini

Prosta i szybka do przygotowania kremowa zupa z tortellini.

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini to połączenie smaków, które zachwyci miłośników intensywnych aromatów i pożywnych dań. Bazą zupy jest gęsty, kremowy sos pomidorowy, który wzbogacamy o małe pierożki tortellini. Dodatek szpinaku nie tylko uzupełnia smak potrawy, ale także dodaje jej świeżości i lekkości. To danie, które doskonale komponuje się z chrupiącym, świeżym pieczywem. Idealne na chłodniejsze dni, kiedy chce się poczuć ciepło i aromatyczność kuchni włoskiej.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 350ml bulionu warzywnego
  • 400ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • 250g tortellini
  • 150ml śmietanki do zup i sosów
  • świeży szpinak, pokrojony
  • 30g parmezanu

PRZEPIS

  • Na głębokiej patelni (ja użyłam multigrilla Kuvings) rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj.
  • Następnie dodaj przecier pomidorowy, bulion oraz passatę i dopraw solą i pieprzem – zagotuj.
  • Do gotującej się zupy dodaj tortellini i gotuj pod przykryciem około 5 minut.
  • Na koniec dodaj śmietankę i szpinak – wymieszaj.
  • Posyp startym parmezanem.
Zupa pomidorowa z tortellini