Zupa pomidorowa z tortellini
Prosta i szybka do przygotowania kremowa zupa z tortellini.
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini to połączenie smaków, które zachwyci miłośników intensywnych aromatów i pożywnych dań. Bazą zupy jest gęsty, kremowy sos pomidorowy, który wzbogacamy o małe pierożki tortellini. Dodatek szpinaku nie tylko uzupełnia smak potrawy, ale także dodaje jej świeżości i lekkości. To danie, które doskonale komponuje się z chrupiącym, świeżym pieczywem. Idealne na chłodniejsze dni, kiedy chce się poczuć ciepło i aromatyczność kuchni włoskiej.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 350ml bulionu warzywnego
- 400ml passaty pomidorowej
- sól
- pieprz
- 250g tortellini
- 150ml śmietanki do zup i sosów
- świeży szpinak, pokrojony
- 30g parmezanu
PRZEPIS
- Na głębokiej patelni (ja użyłam multigrilla Kuvings) rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy, bulion oraz passatę i dopraw solą i pieprzem – zagotuj.
- Do gotującej się zupy dodaj tortellini i gotuj pod przykryciem około 5 minut.
- Na koniec dodaj śmietankę i szpinak – wymieszaj.
- Posyp startym parmezanem.