cebula, czosnek, jednogarnkowe, parmezan, pieczarki, seler naciowy, szpinak, tortellini, wegetariańskie, zupy
Zupa warzywna z tortellini
Z dodatkiem marchewki, pieczarek, selera naciowego i szpinaku.
Zupa warzywna z tortellini to pyszne i pożywne danie. Delikatnie chrupiące kawałki selera naciowego i marchewki, pieczarki, szpinak nadają zupie różnorodności smaków i tekstur, tworząc bogate w witaminy i minerały danie. To doskonała propozycja na zdrowy i sycący posiłek, który zadowoli niemal wszystkie podniebienia.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 6-8
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 4 marchewki, pokrojone w kostkę
- 350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy włoskiej
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 opakowanie tortellini
- 3 łyżki startego parmezanu
- 120 ml śmietanki do zup i sosów
- 3 garści szpinaku, pokrojonego
PRZEPIS
- Rozgrzej olej w głębokim garnku i podsmażaj cebulę z marchewką przez około 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj pieczarki, seler, czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty.
- Następnie dodaj paprykę, przyprawę włoską, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodaj tortellini, parmezan i gotuj kolejne 3 minuty.
- Na koniec wlej śmietankę i wsyp szpinak – wymieszaj i chwilę podgrzewaj.