cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  parmezan,  pieczarki,  seler naciowy,  szpinak,  tortellini,  wegetariańskie,  zupy

Zupa warzywna z tortellini

Z dodatkiem marchewki, pieczarek, selera naciowego i szpinaku.

Zupa warzywna z tortellini to pyszne i pożywne danie. Delikatnie chrupiące kawałki selera naciowego i marchewki, pieczarki, szpinak nadają zupie różnorodności smaków i tekstur, tworząc bogate w witaminy i minerały danie. To doskonała propozycja na zdrowy i sycący posiłek, który zadowoli niemal wszystkie podniebienia.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 6-8

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 4 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 350 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie tortellini
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 120 ml śmietanki do zup i sosów
  • 3 garści szpinaku, pokrojonego

PRZEPIS

  • Rozgrzej olej w głębokim garnku i podsmażaj cebulę z marchewką przez około 3 minuty.
  • Po tym czasie dodaj pieczarki, seler, czosnek i podsmażaj kolejne 3 minuty.
  • Następnie dodaj paprykę, przyprawę włoską, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  • Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  • Dodaj tortellini, parmezan i gotuj kolejne 3 minuty.
  • Na koniec wlej śmietankę i wsyp szpinak – wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
Zupa warzywna z tortellini