bób,  cebula,  jednogarnkowe,  warzywa,  wegetariańskie,  ziemniaki,  zupy

Zupa z bobem

Letnia zupa z bobem i młodymi ziemniakami

Zupa z bobem to danie, które cieszy się popularnością, zwłaszcza w okresie letnim, gdy bób jest świeży i soczysty. Warzywo to nadaje zupie charakterystycznego smaku i konsystencji. To danie, które wzbogaca letnie menu i dostarcza organizmowi wartościowych składników odżywczych. Zupa z bobem doskonale komponuje się z dodatkiem świeżego koperku czy kwaśnej śmietany, tworząc wyjątkowy smak.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 szklanka bobu, ugotowanego i obranego
  • ½ kg młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 litr bulionu
  • 80 ml śmietanki do zup i sosów
  • 3 łyżki koperku, posiekanego

PRZEPIS

  • Przygotuj bób: ugotuj w osolonej wodzie (przez około 8 minut) i obierz.
  • Przygotuj ziemniaki: oskrobane ziemniaki pokrój w kosteczkę (ok.1cm).
  • Rozgrzej oliwę z masłem w garnku i zeszklij cebulę z czosnkiem (podsmażaj około 4 minuty).
  • Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez około 6 minut.
  • Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Dodaj bób i gotuj jeszcze 2 minuty.
  • Śmietankę wymieszaj w innej miseczce z kolejno dodawanymi łyżkami zupy (około 8 łyżek) i wlej mieszankę do garnka – wymieszaj.
  • Posyp koperkiem.
Zupa z bobem