Zupa z bobem
Letnia zupa z bobem i młodymi ziemniakami
Zupa z bobem to danie, które cieszy się popularnością, zwłaszcza w okresie letnim, gdy bób jest świeży i soczysty. Warzywo to nadaje zupie charakterystycznego smaku i konsystencji. To danie, które wzbogaca letnie menu i dostarcza organizmowi wartościowych składników odżywczych. Zupa z bobem doskonale komponuje się z dodatkiem świeżego koperku czy kwaśnej śmietany, tworząc wyjątkowy smak.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 szklanka bobu, ugotowanego i obranego
- ½ kg młodych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 litr bulionu
- 80 ml śmietanki do zup i sosów
- 3 łyżki koperku, posiekanego
PRZEPIS
- Przygotuj bób: ugotuj w osolonej wodzie (przez około 8 minut) i obierz.
- Przygotuj ziemniaki: oskrobane ziemniaki pokrój w kosteczkę (ok.1cm).
- Rozgrzej oliwę z masłem w garnku i zeszklij cebulę z czosnkiem (podsmażaj około 4 minuty).
- Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez około 6 minut.
- Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Dodaj bób i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Śmietankę wymieszaj w innej miseczce z kolejno dodawanymi łyżkami zupy (około 8 łyżek) i wlej mieszankę do garnka – wymieszaj.
- Posyp koperkiem.