czosnek,  jednogarnkowe,  mięso,  mięso mielone,  pomidory,  wołowina,  zupy

Zupa z mieloną wołowiną

Prosty i smaczny przepis na zupę, która zadowoli nawet tych najbardziej głodnych.

Zupa z mieloną wołowiną i pomidorami to danie pełne smaku i aromatu, które doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Mięso mielone z wołowiny, duszone razem z aromatycznymi przyprawami, tworzy głęboki smak, który uzupełniony jest świeżością pomidorów. Warzywa, takie jak cebula i czosnek nadają zupie wyrazisty charakter. To danie nie tylko smaczne, ale również sycące. Idealnie pasuje jako danie główne podawane z chrupiącym pieczywem.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 500g mielonej wołowiny
  • 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • starty ser grana padano
  • sól i pieprz do smaku

PRZEPIS

  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  • Dodaj czosnek i chwilę podsmażaj.
  • Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na lekko złocisty kolor.
  • Następnie dodaj mięso mielone, kminek, papryki, oregano, sól i wymieszaj.
  • Rozdrabniaj mięso drewnianą łyżką na mniejsze kawałki i smaż aż się zarumieni.
  • Zmniejsz ogień, dodaj krojone pomidory i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
  • Wlej bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.

PROPOZYCJA PODANIA

starty ser do posypania / pietruszka do posypania

Zupa z mieloną wołowiną