Zupa z mieloną wołowiną
Prosty i smaczny przepis na zupę, która zadowoli nawet tych najbardziej głodnych.
Zupa z mieloną wołowiną i pomidorami to danie pełne smaku i aromatu, które doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Mięso mielone z wołowiny, duszone razem z aromatycznymi przyprawami, tworzy głęboki smak, który uzupełniony jest świeżością pomidorów. Warzywa, takie jak cebula i czosnek nadają zupie wyrazisty charakter. To danie nie tylko smaczne, ale również sycące. Idealnie pasuje jako danie główne podawane z chrupiącym pieczywem.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 500g mielonej wołowiny
- 2 łyżeczki kminku mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 szklanki bulionu wołowego
- starty ser grana padano
- sól i pieprz do smaku
PRZEPIS
- W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj czosnek i chwilę podsmażaj.
- Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż na lekko złocisty kolor.
- Następnie dodaj mięso mielone, kminek, papryki, oregano, sól i wymieszaj.
- Rozdrabniaj mięso drewnianą łyżką na mniejsze kawałki i smaż aż się zarumieni.
- Zmniejsz ogień, dodaj krojone pomidory i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 10 minut.
- Wlej bulion, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
PROPOZYCJA PODANIA
starty ser do posypania / pietruszka do posypania