cebula,  czosnek,  jednogarnkowe,  marchewka,  pomidory,  soczewica,  warzywa,  wegetariańskie,  ziemniaki,  zupy

Zupa z soczewicą i ziemniakami

Rewelacyjna zupa z soczewicy z ziemniakami i pomidorami.

Zupa z soczewicą to sycące i smaczne danie, które doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni. Soczewica dostarcza wartościowych białek roślinnych oraz błonnika, ziemniaki dodają potrawie substancji treściwych, a pomidory nadają zupie charakterystyczny, lekko kwaśny smak. Warzywa te razem tworzą zupę o wyrazistym aromacie i zbilansowanym smaku. To proste danie, które można przygotować w krótkim czasie, a jego bogactwo składników sprawia, że zaspokoi głód i dostarczy sporo energii. Zupa z soczewicą to doskonały wybór dla miłośników dań wegetariańskich oraz tych, którzy cenią sobie zdrowy, pełnowartościowy posiłek.

SKŁADNIKI

ilość porcji: 4

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki, starte
  • 5 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • koperek, posiekany

PRZEPIS

  • Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę.
  • Dodaj czosnek, a po chwili startą marchewkę i podsmażaj kilka minut.
  • Następnie wrzuć pokrojone ziemniaki i podsmażaj przez około 5 minut.
  • Dodaj suchą soczewicę i przyprawy: kurkumę, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz – wymieszaj i chwilę podsmażaj.
  • Zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  • Dodaj krojone pomidory i gotuj przez kolejne 20 minut bez przykrycia.
  • Posyp świeżym koperkiem.
Zupa z soczewicą i ziemniakami