Zupa ziemniaczana
Zupa pełna smaku, aromatu i bardzo sycąca – idealna na jesienny lub zimowy obiad.
Zupa ziemniaczana to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w wielu kuchniach na całym świecie. Bazuje na prostych składnikach, głównie ziemniakach, cebuli, marchewce i bulionie. Ziemniaki nadają zupie gęstej konsystencji, a cebula i czosnek dodają intensywnego smaku. Całość jest gotowana do momentu, gdy składniki zmiękną, a zupa nabierze odpowiedniej konsystencji. To sycące i rozgrzewające danie, które doskonale sprawdza się zwłaszcza w chłodniejsze dni. Można ją podać z dodatkiem świeżego kopru.
SKŁADNIKI
ilość porcji: 4
- boczek, pokrojony na małe kawałki
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 8 ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 4 marchewki, drobno pokrojone
- seler, drobno pokrojony
- pietruszka, drobno pokrojona
- kawałek pora, drobno pokrojony
- 2 łyżeczki vegety
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki majeranku
- 2,5 l bulionu
- koperek
PRZEPIS
- Podsmaż boczek na skwarki, w międzyczasie dodaj do niego cebulę i zeszklij – odłóż na bok.
- Na tej samej patelni (ja używam niezmiennie multigrilla Kuvings) podsmaż przez około 5 minut pokrojone warzywa: ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę i pora.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy: vegetę, paprykę wędzoną, paprykę słodką, kurkumę, majeranek i całość zalej bulionem.
- Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
- Następnie dodaj boczek i cebulkę.
- Posyp koperkiem.