bita śmietana,  ciasto,  desery,  przyjęcia/imprezy,  torty,  truskawki

Zwijany tort

Delikatny tort z truskawkami i bitą śmietaną.

Zwijany tort to pyszny deser, który jest podany w zupełnie inny sposób. Aby go przygotować, potrzebny jest prostokątny, cienki biszkopt, pokrojony na paski, masa truskawkowa oraz krem. Najpierw biszkopt smarujemy warstwą truskawkową, następnie kremem i zaczynamy zawijać paski. Całość dekorujemy truskawkami. Jest to deser, który można dowolnie modyfikować, dostosowując do własnych upodobań i dostępności składników.

SKŁADNIKI

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki

Warstwa truskawkowa

  • 300 g truskawek
  • 100 g cukru

Krem

  • 450 ml śmietanki 36%
  • 60 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

PRZEPIS

  • Przygotuj biszkopt: Dodaj do miski jajka, cukier i ubij. Następnie przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem i wyrównaj. Piecz w 180 C przez 10 minut.
  • Przygotuj warstwę truskawkową: do garnuszka dodaj truskawki (mogą być pokrojone), zasyp cukrem i podsmażaj przez około 20 minut, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Na koniec możesz zblendować.
  • Przygotuj krem: Ubijaj schłodzoną śmietankę, gdy zacznie gęstnieć – dosyp cukier puder i cukier wanilinowy i ubijaj jakieś 3-5 minut, aż zesztywnieje.
  • Biszkopt zdejmij z papieru i potnij na 5 pasków tej samej szerokości – ale niech nadal leżą obok siebie.
  • Posmaruj biszkopt masą truskawkową, następnie nałóż warstwę bitej śmietany i rozsmaruj.
  • Paski biszkoptu oddziel od siebie i zacznij układanie tortu.
  • Pierwszy pasek zwiń i postaw na talerzu – resztę pasków owijaj wokół tego pierwszego.
  • Udekoruj truskawkami.
Zwijany tort