Zwijany tort
Delikatny tort z truskawkami i bitą śmietaną.
Zwijany tort to pyszny deser, który jest podany w zupełnie inny sposób. Aby go przygotować, potrzebny jest prostokątny, cienki biszkopt, pokrojony na paski, masa truskawkowa oraz krem. Najpierw biszkopt smarujemy warstwą truskawkową, następnie kremem i zaczynamy zawijać paski. Całość dekorujemy truskawkami. Jest to deser, który można dowolnie modyfikować, dostosowując do własnych upodobań i dostępności składników.
SKŁADNIKI
Biszkopt
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki
Warstwa truskawkowa
- 300 g truskawek
- 100 g cukru
Krem
- 450 ml śmietanki 36%
- 60 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
PRZEPIS
- Przygotuj biszkopt: Dodaj do miski jajka, cukier i ubij. Następnie przesiej mąkę i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem i wyrównaj. Piecz w 180 C przez 10 minut.
- Przygotuj warstwę truskawkową: do garnuszka dodaj truskawki (mogą być pokrojone), zasyp cukrem i podsmażaj przez około 20 minut, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Na koniec możesz zblendować.
- Przygotuj krem: Ubijaj schłodzoną śmietankę, gdy zacznie gęstnieć – dosyp cukier puder i cukier wanilinowy i ubijaj jakieś 3-5 minut, aż zesztywnieje.
- Biszkopt zdejmij z papieru i potnij na 5 pasków tej samej szerokości – ale niech nadal leżą obok siebie.
- Posmaruj biszkopt masą truskawkową, następnie nałóż warstwę bitej śmietany i rozsmaruj.
- Paski biszkoptu oddziel od siebie i zacznij układanie tortu.
- Pierwszy pasek zwiń i postaw na talerzu – resztę pasków owijaj wokół tego pierwszego.
- Udekoruj truskawkami.